• Architecture, Residential

    Juca

  • Architecture, Residential

    Juca

  • Architecture, Residential

    Juca

  • Architecture, Residential

    Juca

    Juca

    House

    CHALLENGE: Design a sustainable home, taking advantage of the particularities of the lot to ensure energy and financial savings in the home.

    SOLUTION: Self-sufficient house with a gray water collection and treatment system and solar radiation control systems to ensure greater thermal and environmental comfort with low energy costs.

    Juca is a house that is located on a corner lot in the Club Lagos de Caujaral. As it has a steep topographic slope, its location constitutes the main design challenge of this project, together with the owner’s expectation of building a sustainable home that ensures energy savings and minimizes water consumption inside. The architectural program starts from the premise of taking advantage of the original unevenness of the land to locate a system of tanks capable of purifying the gray water from showers and sinks to later be reused in feeding toilets, for watering the garden and cleaning outdoor areas, which translates into savings between 30% and 45% in future water consumption in the home.

    In addition, it seeks to generate a house with a high sustainable performance, so that the control of ventilation and solar radiation are also decisive in its configuration; On the northeast façade, a series of metallic lattices are arranged, which reduce direct solar radiation, allowing the entry of controlled natural lighting, regulating the temperature and managing a permanent view to the outside.

    Juca is a modern house that takes advantage of the conditions of its environment to make it a house of sustainable architecture that collects and treats its gray water, taking advantage of it to irrigate all the green areas of the lot.

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on linkedin

    RELATED

    ENG